Cum ar putea fi ajutate ingrijitoarele de batrani din Austria (1)

donatii_batrani2 Buna tuturor!

Vom incerca sa abordam o tema mai delicata si in aceeasi timp foarte complexa.

Asociatia Aripile Sperantei Graz a initiat proiectul ” Cum ar putea fi ajutate ingrijitoarele de batrani din Austria ”

Acest proiect este deschis pentru toata lumea care doreste sa faca un bine, sa se implice ca sa nu mai existe asa de multe probleme in randul doamnelor care lucreaza ca si ingrijitoare de batrani in Austria .

S-a ridicat problema infintarii unui sindecat care sa le apare si sa lupte pentru drepturile lor pe teritoriul Austriei.

Primul pas la care s-a gandit Asociatia este sa infinteze o categorie speciala sus pe pagina aceasta de blog unde fiecare sa poata sa se implice, sa scrie si sa ajute cu tot ce se poate.

Statul austriac nu se implica prea mult in problemele din acest domeniu caci contractele care se fac nu se fac prin AMS  adica fortele de munca austriece.

Fiecare persoana care lucreza ca si ingrijitoare( ingrijitor) la batrani lucreaza pe baza unui contract in care ea(el) sunt persoane fizice autorizate unde eşti propriul tau angajat, care trebuie sa isi plateasca singur toate cotizatiile.

Statul austriac nu face nici o diferenta, asa cum ai o firma si trebuie sa iti platesc singur tot asa este si cu domeniul acesta de ingrijire la domiciliu.

Cand esti inregistrat la AMS sau ai un contract la o firma din Austria si esti nedreptatit statul austriac te apara si lupta pentru drepturile tale.

In cazul de fata firmele sau mai bine zis cei care primesc comisioane sunt obligati sa se implice in problemele ingrijitoarelor si sa le sune sa tina legatura cu ele iar in cazul in care intervine ceva grav sa ieie atitudini.

Exista lege care prevede ca orice contract sa fie in ambele limbi adica romana si germana ca cel care semneaza sa fie bine informat.

Cel cu care semnezi contractul este firma( persoana) care trebuie sa te reprezinte, sa te ajute si sa fie constient(a) de  responsabilitatile fata de cele(cei) pe  care (ii)le duc la munca iar atunci cand cineva face sesizari cu privire la anumite probleme firma sa ia masurile de cuviinta.

Colaborarea dintre doamnele care lucreaza ca si  ingrijitoare si firma recrutanta sa fie una buna, constructiva…

Vom revenii cu partea a doua!

Lasati un comentariu, dati-va parerea!Va multumim

ingrijirea varstnicului bolnav la domiciliu

Publicitate

Autor: Centrul Cultural Graz

Eggenberger Gürtel 76, 8020 Graz Austria romaniidingraz@yahoo.com

20 de gânduri despre „Cum ar putea fi ajutate ingrijitoarele de batrani din Austria (1)”

 1. Buna seara. Ma numesc Moisescu si sunt administratoru firmei Pflegeservice24 OG din Graz.
  Am citit propunerile dvs. de mai sus si doresc sa va informez ca majoritatea punctelor sunt deja in vigoare (si ca legi) de catre WKO (Wirtschaftskammer Österreich), Sozialministeriumservice si SVA

  Multe legi din acest domeniu le puteti afla si pe HELP.gv.at.

  Sper ca v-am putut ajuta,

  cu stima Moisescu

  Apreciază

 2. Foarte frumos ce faceti ,,,Nu stiu daca se incadreaza aici ,,,Insa daca ati putea sa ma ajutati cu o lamurire,,,Sunt de 3 ani jumate aici ,vb germana la nivel conversabil fluent,Am facut cursul de ingrijitori de batrani in Ro prin ministerul muncii si legalizat de prefectura .Am tradus actele,,,As vrea sa ma mut pe un azil,,,credeti ca sunt deajuns aceste acte ,faptul ca vb cursiv si experienta?sau trebuie sa ma calific aici ?multumesc de raspuns

  Apreciază

 3. Buna ziua,daca ati putea publica undeva,chiar si pe facebook legea in care spune ca contractele trebuie sa fie si in limba germana si in limba romana.De asemenea mai exista o lege a medierii(ca si in Romania)care spune ca o firma de intermediere nu are dreptul sa ia comision de la ambele parti,respectiv familie si ingrijitoare ci doar de la una din parti.Daca ati putea-o publica si aceea ar fi super.Multumesc

  Apreciază

 4. Set de reguli de bază simple care sa fie cunoscute si aplicate de fiecare flegerina cum ar fi:
  Intereseaza-te unde mergi cine a lucrat înaintea ta acolo eventual contactați acea persoana și obțineți toate datele despre caz si familie.
  Sa aibă permanent un telefon mobil cu acces internațional și o cartela de telefon….
  Când ajunge in casă sa ceara informații despre locul unde este Politia sau alte autorități ca familia sa nu o creadă dezinteresată
  Citeste atent contractual, clauzele stabilite, obligatiile si raspunderile, drepturile si modalitatea de plata (cine are contract) actele sa fie și in romana să poarte semnături si ștampila firmei
  Sa poarte conversație telefonica zilnic chiar dacă ai cu cine, mimeaza acest lucru.
  in funcție de statutul de încadrare să ceara relații cu privire la plata pană prinde încredere sa solicite plata in mana apoi in cont
  Sa solicite și sa păstreze in original și copie după contract si chitanțele primite sa aibă traduceri legalizate după acte diplome calificari etc.
  Sa stie ce documente acte si imprimate are nevoie pt autoritati sa posede copiii după actele de identitate.
  Sa aibă permanent euro cât sa poată sa ajungă in țară in situații extreme
  Să aibe numerele de telefon importante in agenda telefonica chiar si ale autorităților locale
  Să stabilească încă de la început impresia că își cunoaște obligațiile din contract dar si drepturile, sa solicite orele sau ziua liberă
  Sa cunoască orarul traseul și numărul de telefon ale firmelor de transport
  Să comunice firmei si familiei orice incalcare a contractului de către familie sub orice formă verbal telefonic si notificare in scris
  Sa stabilească de la început faptul că este o angajata nu o slugă, ca are drepturi si nevoi, sa stabilească raporturile de adresare de comunicare si respect reciproc
  Sa cunoasca setul minim de legislatie pentru tara, locul unde isi desfasoara activitatea ;
  Sa cunoasca pozitia geografica si clima din zona unde lucreaza, ce obiective turistice sunt in jur, ce magazine sau alte puncte importante are in zona;
  Sa se intereseze la firma sau individual despre persoana cu care face schimb, daca este de incredere, etc, daca mai sunt in oras/zona alte femei din Romania cu care poate intra in contact.
  Nu acceptati compromisuri sau concestiuni de orice fel in afara contractului, amendati-le daca sa intampla ca sa nu se mai repete,
  Putrati-va corect, cinstit, politicos, binevoitor, amiabil, curat, cu familia, si nu uitati ca aveti responsabilitati
  Evitati certurile, sau alte manifestari deosebite.
  Respectati clauzele contractului sau cele stabilite cu familia si cu schimbul , respectati punctualitatea
  Incercati sa zambiti… nu costa nimik.
  SUCCES !!! ( articol preluat )

  Apreciază

 5. Hi!Am si eu câteva nelămuriri în ceea ce privește asigurările sociale.Persosnele care sunt deja pensionare,ori în prag de pensionare,de ce trebuie sa plătească asigurări sociale?Ce pensie să mai primească,ori nu dorește alta pensie,ori n.o mai țin”balamalele”să mai lucreze 5 ani,ca să beneficieze de pensia de aici.O alta întrebare:asigurarea medicală este valabilă în toate țările din EU,ori numai aici? Ultima:este legal ca firmele să perceapă lunar o taxă extra,care.i până în 90 eur ptr . transport,de la familie,daca îngrijitoarea rămâne mai mult de.o lună, 2,3,6?.Menționez ca s.a plătit transportul dus/intors.Alta întrebare:de ce se plătesc asigurări ptr. luna care n.o lucrezi,si nu ești aici?Va multumesc!

  Apreciază

 6. De fapt ingrijitoarele sunt considerate cum ai fii o( sluga sau sclav ) ingrijirea unui bolnav presupune foarte multa indeminare si pui sufleti ceia ce faci dar in schimb nu se ofera nici o conditie nici cazare nici masa nici timp liber si se doreste sa fii activ 24 din 24 ore activ de ce nu se ia in calcul toate aceste ore ori lucrezi cu 1 sa 2 euroe ora nu este corect sunt nedreptatite toate persoanele. Va multumesc.

  Apreciază

 7. Ar fi bine ca ,firmele din Austria inainte sa incheie un contract cu ingrijitoarea sa fie intrebata daca îi este bine cum sa organizat in aceea firma contractul pentru ea….de exemplu:lucrez intr-o firma austriaca 35 de zile .Termin tura,plec acasa si dupa 2s a u 3zile imi primesc banii in cont..,contul ela sparkase in Austria limita de cont in Rom.e de 250€pe saptamana …e corect asa ceva ???sa pleci acasa fara bani si dupa cateva zile sa-ti primesti banii????

  Apreciază

 8. Buna ziua as vre sa stiu daca noi ca si ingrijitori sau ingrijitoare avem drept la pauza si cit, adica legea in Austria ce zice sau la mincare conditi de cazare multumesc!

  Apreciază

 9. Bună seara.
  Mulțumesc pentru informații. Sunt începătoare. Prima luna în Austria. Lucrez îngrijitoare în Nestelbach bei Graz.
  Cu respect
  Veronica Adriana Rosu

  Apreciază

Scrie-ne parerea ta!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: