Informatii pentru cele ( cei ) care lucreaza in strainatate in domeniul ingrijirii la domiciliu

logo Verein zur Unterstützung von RumänInnenBuna ziua stimate doamne care lucrati in Austria in domeniul ingrijire batrani !

Unele informatii pe care le veti gasii aici sunt valabile si pentru cele (cei ) care lucrati in Germania sau in alta tara.

Pentru cei care nu stiti va informam ca Asociatia Aripile Sperantei Graz a inceput un proiect prin care  cautam impreuna solutii concrete pentru ca doamnele care lucreaza in domeniul acesta sa poata fi ajutate si sprijinite cu tot ce se poate.

Puteti sa cititi inca cateva articole importante pe aceasta tema AICI , AICI si  AICI

IMG_6590[1]Luni 24.08.2015 la ora 15.00 ne -am prezentat la Primaria orasului Graz pentru a duce toate semnaturile petitiei online.

si traducerea ei in limba germana.Dupa cum se poate vedea si in imaginea alaturata am facut o poza a site-ului ca si ei sa poata vedea clar situatia.

A venit special si o reprezentanta a WKÖ care si a notat tot ce s-a discutat urmand sa publice in Mass Media.

Reprezentanta Asociatiei doamna Angela Peschir a enumerat toate problemele cu care se confrunta doamnele care vin sa lucreze pe teritoriul Austriei in acest domeniu al ingrijirii la domiciliu.

Dansa a propus sa existe la fiecare institutie a WKÖ Wirtschaftskammer Österreich un reprezentant roman care sa fie la dispozitia celor care suna si au probleme de lamurit.

Deasemenea s-a propus sa existe un telefon de urgenta 24 din 24   unde la orice ora sa se poate apela. Sunt cazuri cand femeile raman in drum si nu stiu ce sa faca. La telefon ar putea primii informatii si o adresa de la cel mai apropiat Caritas unde sa innopteze gratis sau la un pret modic ( nu toata lumea isi permite un hotel )

IMG_6628[2]S-a tiparit o revista „Glücklich und zu Hause” in limba romana de catre WKÖ care ar trebuii sa o aibe la dansa orice doamna care lucreaza in acest domeniu.

Aceasta trebuie comandata la ei gratis sau descarcata de pe internet AICI 

In ea sunt informatii cu privire la drepturile si obligatiile celor care vin in Austria si presteaza servicii in domeniul acesta.

Un punct foarte important care s-a discutat a fost problema intermediarilor fie ca e persoana privata fie ca e firma.

In aceasta privinta ne a spus clar ca ei nu au ce sa faca, adica daca un roman face un contract cu o firma romaneasca sau cu o reprezentanta romana a unei firme din Austria atunci statul austriac nu are nimic de aici adica nu are nici o legatura.

Pe ei in intereseaza si vor sa ajute daca o persoana romana a semnat un contract cu o firma austriaca si aceasta nu si-a respectat contractul.

In acest caz trebuie sunat la ei si ei intervine sau se poate da firma in judecata direct la judecatoria din zona unde este facut Meldezettel ul si aceasta nu costa nimic. In Graz primesti un avocat din oficiu daca cheltuielile de judecata sunt pana in 5000 euro.

Dar inainte de a face acest pas trebuie intrebat caci se poate schimba o lege peste noapte sau sa difere in functie de orasul unde locuiti.

Daca cunoasteti firme austriece care nu si-au respectat contractul atunci va rog sa ne informati lasand mai jos un comentariu si noi vom trimite direct lor.

Daca mai aveti voi alte propuneri incercati sa va adresati direct lor  celor de la  WKÖ  caci sunt oameni intelegatori.

Credem caci lucrurile se vor indrepta cand voi stimate doamne :

-va alegeti cu multa atentie firma cu care faceti contractul,

– cititi cu atentie contractul si nu il semnati daca nu l-ati inteles bine,

-nu va urcati in orice masina care duce oameni la lucru,

-verificati de 100 de ori orice informatie,

-cautati pe internet pareri despre firma cu care doriti sa semnati un contract

-etc.

Va rugam sa lasati mai jos in comentarii firmele cu care ati lucrat si sunteti multumite sau firmele ( persoanele ) tepare ca si altii sa vada si sa tragem astfel un semnal de atentie.

  1379228_453361781366955_1725106164_nVa multumim de intelegere

si va dorim toate cele bune,

pace in familii si multa sanatate.

O zi buna tuturor!

 

 

 

 

Autor: Centrul Cultural Graz

Eggenberger Gürtel 76, 8020 Graz Austria romaniidingraz@yahoo.com

49 de gânduri despre „Informatii pentru cele ( cei ) care lucreaza in strainatate in domeniul ingrijirii la domiciliu”

  1. Buna ziua,
    As dori sa va întreb daca nu ați dorii sa faceți o astfel de asociație si in Viena?
    Părerea mea despre d-voastră este extraordinara si ma gândesc ca de mare ajutor ar fii o astfel de inițiativa si aici!

    Cu multă stima,
    Luminita Coltan

    Apreciază

    1. Buna ziua doamna Luminita.O astfel de asociatie ar fi buna oriunde traiesc romanii. Important e sa o fondeze cineva si sa isi faca o echipa de voluntari cu care sa lucreze.Nu e usor caci multi nu au timp nici de ei daramite de altii…Noi nu avem cum sa ne implicam in Vienna caci locuim in Graz si ne informam mereu de tot ce tine de Graz, de tot ce e gratis, de asociatiile care sunt aici si ajuta oamenii si ii trimitem pe romanii nostri acolo…
      Tot ce aflam sau ne spun alti romani postam si raspandim pentru ca romanii sa beneficieze de informatiile utile…Mergem cu ei le traducem, cautam pe net legi si tot felul si totul in masura timpului disponibil…
      Facem bine cat putem chiar daca nu toti apreciaza efortul nostru totusi nu ne dam batuti ci mergem inainte…Duminica placuta.Toate cele bune…

      Apreciază

    1. Buna .Sunt interesata de aceasta firma .Cum pot afla detalii despre modul in care lucreaza aceasta firma prevum si despre cazurile ce le ofera? Multumesc.

      Apreciază

  2. firma din Austria(Graz) care se pare ca nu si-a respectat contractul si mai si cere sa plateasca ingrijitorul ceva in plus, pt alte info si eventual daca ma puteti ajuta daca mai pot face ceva ma puteti contacta pe mail : surumihai73@yahoo.com si va pot da detalii eventual si nr de tel.tel.multumesc anticipat

    Apreciază

  3. Buna ziua ! Am o problema si ajungand la acest site al dv-stra ma gandesc sa va cer o parere .Sunt venita la munca in Austria la ingrijire batrani cu o firma din Salzburg,firma care are contract cu familia respectiva pentru a plati asigurarile lunare care revin ingrijitoarei .Eu am stat la acea familie doar o luna si jumatate ,iar ea nu a platit asigurarea ce mi se cuvenea .Am sunat la firma sa ii anunt ,dar ei nu se misca nicicum .Unde pot interveni pentru ca firma sa-mi razolve problema .In contractul meu cu firma se scrie ca familia este obligata sa-mi plateasca asigurarile .

    Apreciază

  4. Bună ziua!Este foarte bine ceea ce faceți pentru noi..am o întrebare..ce putem face arunci când firmă nu plătește asigurările sociale la timp?? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    Apreciază

    1. Buna Daca firma nu va platit asigurarea trebuie sa vorbiti la firma sa va plateasca si sa le spuneti ca in caz contrar ii dati in judecata.Depinde de unde are sediul firma.In Austria la judecatorie puteti da in judecata gratuita pana la o anumita suma dar daca firma are sediul in Ro e bine sa va interesati acolo care sunt legile si procedurile sa vedeti cum au facut si altii…incercati sa gasiti si pe net persoane ( articole ) care au fost in situatia si sa vedeti cum au procedat

      Apreciază

  5. Set de reguli de bază simple care sa fie cunoscute si aplicate de fiecare flegerina cum ar fi:
    Intereseaza-te unde mergi cine a lucrat înaintea ta acolo eventual contactați acea persoana și obțineți toate datele despre caz si familie.
    Sa aibă permanent un telefon mobil cu acces internațional și o cartela de telefon….
    Când ajunge in casă sa ceara informații despre locul unde este Politia sau alte autorități ca familia sa nu o creadă dezinteresată
    Citeste atent contractual, clauzele stabilite, obligatiile si raspunderile, drepturile si modalitatea de plata (cine are contract) actele sa fie și in romana să poarte semnături si ștampila firmei
    Sa poarte conversație telefonica zilnic chiar dacă ai cu cine, mimeaza acest lucru.
    in funcție de statutul de încadrare să ceara relații cu privire la plata pană prinde încredere sa solicite plata in mana apoi in cont
    Sa solicite și sa păstreze in original și copie după contract si chitanțele primite sa aibă traduceri legalizate după acte diplome calificari etc.
    Sa stie ce documente acte si imprimate are nevoie pt autoritati sa posede copiii după actele de identitate.
    Sa aibă permanent euro cât sa poată sa ajungă in țară in situații extreme
    Să aibe numerele de telefon importante in agenda telefonica chiar si ale autorităților locale
    Să stabilească încă de la început impresia că își cunoaște obligațiile din contract dar si drepturile, sa solicite orele sau ziua liberă
    Sa cunoască orarul traseul și numărul de telefon ale firmelor de transport
    Să comunice firmei si familiei orice incalcare a contractului de către familie sub orice formă verbal telefonic si notificare in scris
    Sa stabilească de la început faptul că este o angajata nu o slugă, ca are drepturi si nevoi, sa stabilească raporturile de adresare de comunicare si respect reciproc
    Sa cunoasca setul minim de legislatie pentru tara, locul unde isi desfasoara activitatea ;
    Sa cunoasca pozitia geografica si clima din zona unde lucreaza, ce obiective turistice sunt in jur, ce magazine sau alte puncte importante are in zona;
    Sa se intereseze la firma sau individual despre persoana cu care face schimb, daca este de incredere, etc, daca mai sunt in oras/zona alte femei din Romania cu care poate intra in contact.
    Nu acceptati compromisuri sau concestiuni de orice fel in afara contractului, amendati-le daca sa intampla ca sa nu se mai repete,
    Putrati-va corect, cinstit, politicos, binevoitor, amiabil, curat, cu familia, si nu uitati ca aveti responsabilitati
    Evitati certurile, sau alte manifestari deosebite.
    Respectati clauzele contractului sau cele stabilite cu familia si cu schimbul , respectati punctualitatea
    Incercati sa zambiti… nu costa nimic
    SUCCES !!! ( articol preluat )

    Apreciază

  6. Buna ziua..am lucrat cu firma pflegeboerse.at…venind in Austria printr-o firma intermediara din Romania care e de negasit actualmente… am lucrat anul trecut din iulie pana in decembrie cu aceasta firma si neprimind nici un contract nimic.Acum am inteles ca pentru a primi alocatia pe anul trecut am nevoie de contracte..medltzetel si fluturasii de salar.As vrea sa stiu daca mai pot recupera copii de pe acestea sa pot depune actele???Am trimis e-mail la aceasta fiema dar mi-au raspuns ca ei nu au aceste acte.Mai este posibila recuperarea lor????

    Apreciază

  7. Bună ziua,
    Eu am semnat un contract cu firma Rodlauer 24. Eram după 30 de ore de călătorie și totul s-a făcut foarte repede. Angajata firmei se grăbea să ne ducă la cazuri (mai era cu mine o colegă) și apoi să plece la plajă.
    Pe scurt: 15 euro la zi, comision, și TVA.
    Clauze de fidelitate: să anunț cu 4 săptămâni înainte de a rezilia contractul, altfel plătesc 1000 de euro amendă.
    Timp de 3 ani ani după rezilierea contractului, trebuie să informez agenția unde lucrez și cu ce agenție.
    Nu știu dacă acest contract poate fi legal. Și nu știu cum să termin odată cu această agenție.
    Familia a plătit 73 euro la zi și mie mi s-au plătit aproximativ 44 euro la zi.

    Apreciază

  8. As dori sami inchid gewerbele ( abmeldun der gewerbe) sunt in wiena si cu cat timp inainte de a pleca acas a. Unde trebuie sa merg sau se poate rezolva prin email? ?? Multumesc astept raspuns pe email multumesc

    Apreciază

  9. Sunt cu Firma Dorineli Rovy si e foarte serioasa.E din Bihor.Sunt niste oameni minunați.Întotdeauna s au ținut de cuvant! Merita tot respectul!

    Apreciază

  10. Faceți un lucru bun pt ingrijitoarele care lucra în Austria. Puteți sa îmi spuneți de ce hârtii e nevoie ca familia sa primească bani de mancare de la primărie?

    Apreciază

  11. Dacă lucrez pe cont propriu ca îngrijitoare și pacientul este la spital șanț platita lucrez de aproape un an la acelas pacient ce drepturi am la conced

    Apreciază

  12. Bună ziua, aș dori să știu referitor la îngrijire de bătrâni în Germania, contractul ce prevede, mi-au propus sa lucrez în Germania 24/24 ore fără schimb, în afară de cele 2 ore libere pe zi ce zi liberă aș mai avea dacă sunt fără schimb. Mulțumesc aștept un răspuns

    Apreciază

  13. Bună ziua.
    Eu am lucrat trei turnuri cu Maltese , deci total am plătit SVA-ul 6 luni la locul ăla. Am cerut contractul meu cu ei , cu familia, nici în zi de azi nu îl am. Colega mea a avut. Mi s-a părut hoție. Am plecat de la ei, dar care este escrocheria in cazul ăsta ?

    Apreciază

  14. Atenție mărită la firma românească Sc Rocon Union Srl firma ce nu plătește restante de 6 luni de zile, nu mai răspund la telefon, căutați pe teritoriului județul Maramureș, nu apar ca ar desfășura activități în nici un fel cu toate ca au contracte încheiate cu îngrijitoare, dar neinregistrate la Inspectoratul teritorial de muncă ,la adresa din contract nu este firma și ei operează dîn județul Timiș, strada Sarmisegetusa, nr 8.Momentan telefoane închise nu răspund, iar pe Germania au câteva persoane la un birou din Essen ce se ocupa de facturi, emise pe sc Rocon Union iar încasările se fac de la familii pe AAdvance UG&COKE motivând ca vor transparenta , dar totul este pentru a se ascunde , detalii, doc.relații sau reclamații se pot face la Inspectoratul teritorial de munca a județului.

    Apreciază

  15. Buna seara .Sotia mea ,lucreaza in Austria la o familie . Cind a platit SVA-ul,neavand card, a platit cu cardul familiei si acum nu vror sa-i dea chitantele de la SVA.E o problema? Multumesc.

    Apreciază

  16. Mi se pare foarte buna inițiativa dumneavoastră. Eu nu am probleme cu firma prin care lucrez ( Cura Domo) dar as avea nevoie de câteva informații referitoare la impozitare,cotizația pentru pensie , ( deoarece am inteles ca ni se plătește pentru cuantumul de 4990 de euro pe an ori nou desigur am câștigat mai mult…) deci vom lua o pensie….mititica….Unde as putea sa va contactez?Lucrez în Graz. As putea sa mi fac o programare telefonica la dumneavoastrada și sa stau de vorba cu un jurist sau economist care cunoaște legislația în vigoare?La anul în Septembrie împlinesc 60 de ani și as vrea sa mi aduc pana atunci la zi tot ce este necesar pentru a mi depune dosarul pentru pensie. As rămâne profund îndatorata dacă m ați ajuta.

    Apreciază

  17. Buna ziua ma numesc Maldea Mărioara Minodora sunt româncă si lucrez cu firma austriaca Patrick Haderer Linz 4020 si nu vrea sa îmi dea actele necesare meldetet gheverbe si chitanță de asigurare mîine plec acasă din motive ca nu am condiții in casa de durmit nu am baia mea camera unde stau era un jeg cearșafuri unde or durmit ciini petini pline de stinge si in casă am a doua persoană care ma obliga sa lucrez gratis si pentru iel io lucrez pentru o batrina si mai ieste si cumnatul batrinei care mo obligat sa ii fac gratis am sunat agenția dar nici Nui interesează de flegherina am chemat pe fica batrinei si ia tot așa mi-o zis săi lucrez gratis spălat calcat curățenie io știam din România ca am o persoană si aici m-am trezit cu doua pentru una ma plătește iar pentru alta pe gratis.Nu am primit gheverbe meldetet si nici chitanța de la asigurare

    Apreciază

  18. Bună ziua am și eu o întrebare lucrez la îngrijire bătrâni cu contract am 3 săptămâni de muncă și mia murit bătrâna cum trebuie să fiu plătită contractul ie pe 2 luni la zi s-au cât am contractu vă rog un răspuns

    Apreciază

  19. Bunătăți ziua am lucrat o luna de zile in Austria la îngrijire bătrân mi da zis ca a-mi plătește totul și azi m-am trezit ca mi-a venit să-mi plătesc asigurarea 400 de euro ma puteți ajuta cu niște sfaturi firma ais multumesc

    Apreciază

  20. Buna ziua!Mai nou firma unde lucreaza mama mea in germania ca si ingrijitoare le cere actul de proprietate al casei ca sa se dovedeasca ca ar avea doua case de ingrijit cea din Romania si cea don Germania unde i se opresc cheltuieli de cazare toate acestea vezi Doamne se fac pentru a nu-i mai opri cazarea si masa din germania din salariu caci are de intretinut deja o casa in Romania …va rog sa ma lamuriti daca este in regura sa le dau actul casei

    Apreciază

    1. Bina seara stimate domn! Ajutatima si pe mine cu o firma austriaca ce recruteaza doamne pt ingrijire batrani..am mai lucrat in domeniu , stiu limba si am toate actele deschise!mersii din suflet, om bun..! Sunt atatea cimpanii si nu stiu care sunt de increderre

      Apreciază

  21. Buna ziua, sunt nou venita in Austria, mai exact de 2 luni si am grija de 2 batranele, surori. Nu am venit prin firma, o prietena mi-a aranjat acest job. Puteti sa-mi spuneti ce acte imi trebuie ptr a lucra legal, asigurare, contract…cum este mai bine? Va multumesc!

    Apreciază

Scrie-ne parerea ta!